کارل یونگ، روانکاو مشهور سوئیسی، ۱۲ الگوی متفاوت برای دستهبندی شخصیت انسانها تعریف کرده که در برندینگ هم کاربرد داره.
در واقع خیلی وقته که از این کهن الگوها توی تعریف هویت برند هم استفاده میشه. این الگوها به کسب و کارها کمک میکنن تا با توجه به مخاطبهاشون، استراتژیهای بازاریابی کارآمدتری انتخاب کنن و برندینگ موفقتری داشته باشن. توی این مطلب میخوایم این الگوها رو با هم بررسی کنیم.
۱۲ کهن الگو در تعریف هویت برند
۱- خالق (Creator)
این افراد یا برندها با خلاقیت و نوآوری شناخته میشن، همیشه پیشرو و کسایی هستن که برای اولین بار دست روی یک حیطه یا محصول میذارن و تولیدش میکنن.
اونا اجازه میدن مشتریهاشون آزادانه فکر کنن و در واقع، از همین راه برای مشتریهاشون خلق ارزش میکنن. این ویژگی معمولا برای هنرمندا و تجربهگراها خوشاینده و بیشتر برندهایی که برای تعریف هویت برند، از این الگو پیروی میکنن، تو حیطه هنر، دیزاین، تکنولوژی و مارکتینگ فعال هستن، مثل ادوبی و اپل.
۲- دانا (Sage)
این الگو بر اساس دانش و اطلاعاته، این برندها دنبال حقیقت و نبوغ و به اشتراک گذاشتن اینها با مخاطبهاشون هستن. برندهای قابل اعتمادی که مخاطب همیشه به سمتشون برمیگرده، به جای اطلاعات مبهم، اطلاعات ثابت شده و آماری منتشر میکنن. معلمها و استادها و کسایی که تو حوزه خبر و رسانه کار میکنن جز این دسته هستن.
مثال خیلی واضح این مورد، گوگل هستش که تقریبا هممون برای پیدا کردن جوابهای قابل اعتماد میریم سراغش.
۳- مراقب (Caregiver)
برندهای مراقب زیبایی، سلامتی و محصولات مخصوص کودکان، نمونههای این الگو هستن.
اونا مهربون و حمایتگرن، مثل مادری که همیشه بهترین چیزها رو براتون میخواد. «World Wildlife Fund» مثال خوبی از این دسته کمپانی هاست.
اگر شما برند مراقب هستید، باید همیشه مخاطب رو توی اولویت قرار بدید، هم در مورد تولید محصول و هم در مورد تبلیغات و پیامی که میرسونید. تو این الگو، باید با بخش احساسی مخاطبتون ارتباط برقرار کنید و حمایتشون کنید.
۴- معصوم (Innocent)
شرکتهایی که اصول اخلاقی سفت و سختی دارن «معصوم» هستن. برعکس الگوی «عاقل»، این الگو همه پیامها رو ساده میکنه. این برندها نمیخوان کاری که میکنن، به کسی یا چیزی آسیب وارد کنه و همیشه مثبتن. محصولات زیبایی یا مراقبت پوست رو در نظر بگیرید، مثل «True botanical»، تمرکز تبلیغات این دسته از برندها، روی مواد اولیه طبیعی و خالص محصولاتشونه.
البته اگر شما جز این دسته از برندها هستید باید حواستون باشه، در حالی صداقت و شفافیت باید پایه اصلی برندتون باشه، نباید سادهلوح و غیرواقعی به نظر برسید.
همچنین بخوانید: طراحی هویت برند
۵- شوخ (Jester)
این شرکتها، چراغ مهمونیان! خوش میگذرونن، میخندن و خیلی خودشون رو جدی نمیگیرن و میخوان که مخاطبهایی با همین روحیه رو جذب کنن.
بدون استرس کار کردن، لذت بردن از وضعیت و از ناحیه امن خارج شدن، معرف این الگو هستش که شاید خیلی جاها پیدا بشه اما غذا و سرگرمی دو تا بخشی هستن که زیاد از این الگو استفاده میکن.
۶- جادوگر (Magician)
جادوگر خیال رو به واقعیت و غیرممکن رو به ممکن تبدیل میکنه. اونا شما رو به جاهایی میبرن که فقط تو خواب دیدید. این شرکتها تا حد زیادی به تصورات و خلاقیت تکیه میکنن. اولین و بهترین مثال این الگو، دیزنیه، از انیمیشنهایی که میسازن گرفته تا جادوییترین مکان روی زمین، دنیای دیزنی. اونا شما رو به جایی میفرستن که هیچ وقت نبودید. این برندها به مخاطبهاشون قول تجربهای رو میدن که هیچ وقت تا حالا نداشتهان و تلاش میکنن استرس رو از مخاطباشون دور کنن. این الگو میتونه برای مجتمعهای تفریحی و صنعت سرگرمی کارآمد باشه.
۷- فرمانروا
فرمانرواها آلفا هستن، خاص، نخبه، بهترین بهترینها، یا حداقل سعی میکنن که اینطوری باشن. اونا تاثیرگذار و سلطهطلبن، کمتر مورد سوال قرار میگیرن و تو ذهن بقیه با موفقیت و ثروت تداعی میشن، دنبال کمال هستن و شیفته قدرت. برندهای لاکچری، نمونه این الگو هستند، از ماشین و هتل گرفته تا جواهرات. واضحترین مثالش هم، برند رولکس، پادشاه صنعت ساعته، اما چطور؟
تبلیغات! اونا از موفقترین و مشهورترین سلبریتیها برای تبلیغاتشون استفاده میکنن، تا با موفقیت و شهرت تو ذهن مردم بمونن. برای این که آلفا باشید باید به مخاطبتون نشون بدید که شما برند غالب بازار هستین؛ تو تبلیغات از رنگهای سیاه و بنفش استفاده کنین و مخاطبتون رو قانع کنین هزینه زیادی که برای محصولات شما میده، باعث میشه موفقتر و فرهیخته به نظر برسه.
۸- قهرمان
این افراد و برندها نماد جسارت و الهام هستن و میخوان دنیای اطرافشون رو به جای بهتری تبدیل کنن. اونا خودشون رو به چالش میکشن و از مخاطب هم میخوان که خودش رو به چالش بکشه. شعار نایکی، “JUST DO IT”، یکی از بهترین مثالهای این الگو هستش که انگیزه بخشی و محصولات نوآورانه از شاخصه هاشونه. برای استفاه از این الگو شما به محصولاتی که دائما مخاطبها رو شگفتزده میکنه و پیامهای الهامبخشی نیاز دارین که اونا رو ترغیب میکنه دست به عمل بزنن.
۹- آدم معمولی
نهمین الگوی یونگ میگه نرمال بودن هیچ عیبی نداره. از اون جایی که آدمهای معمولی بزرگترین بخش جمعیت هر جامعهای هستن، این برندها معمولا بازار هدف بزرگتری دارن و برای عدهی خاصی طراحی نمیشن؛ مثل بیشتر برندهای لباس و غذا و لوازم خونگی. نمونه خیلی خوب این مورد، برند ایکیا است که تقریبا همه یک بار ازش خرید کردن. محصولات کاربردی و به صرفهشون، برای خیلیها بهترین گزینه هست. برای استفاده از این الگو، کافیه صمیمی و منطقی باشین و نیازی نیست ریسک بزرگی بکنین. مشتریهای شما باید با فکر کردن به برندتون، حس امنیت و راحتی داشته باشن.
۱۰- سرکش
این الگو کاملا مخالف الگوی آدم معمولیه، این برندها به چشم میان چون قوانین رو رعایت نمیکنن. آزادی برای سرکشها ارزشمنده و برای داشتنش میجنگن، روحیهشون یکم تهاجمیه و فقط چون خیلیها یه چیزی رو دنبال میکنن، سراغ اون چیز نمیرن. مثال خیلی خوبش هارلی دیویدسنه که تو تبلیغاتش مخاطب رو تشویق میکنه، متفاوت و برجسته باشه و روتین کسلکننده رو کنار بزنه. اگر شما برند سرکشی هستید باید بدونید که یک مشتری سرکش قدر یک راهحل جدید برای یک مشکل قدیمی رو میدونه.
۱۱- جستوجوگر
ردبول و جیپ دست روی مخاطبهایی میذارن که به سفر کردن و تجربههای تازه و ماجراجویی علاقهمندند. این دسته از مخاطبها به ندرت راضی هستن و همیشه دنبال راههای جدید برای برطرف کردن نیازهاشون میگردن. ردبول اسپانسر هواپیماها و هلیکوپتر و فضانوردها میشه برندینگ و تبلیغاتش همیشه یه جور روح آزاد داره. تبلیغات جیپ هم باعث میشه آدم دلش بخواد دنیا رو سفر کنه. مخاطبهای این برندها خیلی زود کسل میشن، پس نباید توی تبلیغات، محافظهکارانه عمل کنین.
۱۲- عاشق
آخرین الگوی یونگ الگوی عاشقه، یک رمانتیک واقعی! این دسته از مخاطبها روحیه لطیفی دارن و صمیمیت براشون مهمه. مثال این الگو شنل که توی تبلیغاتش، همیشه احساس و اشتیاق ایجاد میکنه. این برندها ظاهر زیبایی دارن و مخاطبهاشون رو تشویق میکنن، برجسته و جسور باشن. هدف این الگو، در نهایت اینه که به مخاطب حس دوست داشته شدن بده.
کارل یونگ در زمان دستهبندی و صحبت از این الگوها، خیلی از زمانه خودش جلو بوده. حالا نوبت شماست که میراثش رو ادامه بدید و بعد از شناخت این الگوها، برای تعریف هویت برند شخصی و مدیریت برند ، از نسخهی بروز شده این الگوها استفاده کنید.
۱ نظر
توضیحات بییار عالی و مفید بود
سپاسگزارم