آیا هنوز به لباسهای واقعی نیاز داریم؟
صحبت از دیجیتال فشن چند سالی هست که شروع شده، اما با همهگیری کرونا و کنسل شدن خیلی از فشنشوها و هفتههای مد، تنها جایی که آدمها هنوز میتونستن از لباسا و استایلشون برای مطرح شدن استفاده کنن، صفحههای مجازی بود و اینطوری شد که دیجیتال فشن به صورت جدیتر وارد صحنه شد.
اما کی لباسهایی که تو دنیای واقعی وجود ندارن رو میخره؟ اصلا با طراحی لباس دیجیتال و مد دیجیتال، چه کارایی میشه کرد؟
همچنین بخوانید: طراحی مد پایدار
شاید اولین جرقههای مد دیجیتال، توی صنعت بازیسازی، اولین بار که لباس یه کاراکتر رو عوض کردیم زده شد. اولین بارها همیشه رایگانن اما این معمولا شروع قضیهست و بعدتر لباسها و اکسسوریهای جذابتری هم بودند که باید میخریدمشون.
جالبه بدونید سال ۲۰۲۱ دانشگاه University for the Creative Arts بریتانیا، برای اولین بار رشته دیجیتال فشن رو به عنوان یکی از رشتههای تحصیلات تکمیلی ارائه کرد. حالا شاید تصور این که تو آینده نزدیک قراره برای آواتار خودمون لباس بخریم دیگه خیلی دور نباشه.
درباره رشته دیجیتال فشن
رشته دیجیتال فشن به دانشجوی طراح لباس دیجیتال آموزش میده که چطور بدون هیچ متریال فیزیکی، لباس تولید کنن و چطور این لباسها رو تن مشتریهاشون کنن. حالا این مشتری ممکنه یه اینفلوئنسر اینستاگرامی که میخواد ویو پستهاش رو بالا ببره یا مدل یکی از شوهای دیجیتال باشه، شایدم آواتار یه گیم یا کاراکتر یک فیلم.
دیجیتال فشن میتونه تغییر بزرگی توی صنعت مد ایجاد کنه و مزیتهایی داره که بهش این امکان رو میده که حتی با شکل کلاسیک این صنعت رقابت هم داشته باشه.
یکی از مشکلات خیلی مهمی که صنعت مد همیشه درگیرش بوده آسیبی هست که به محیط زیست وارد میکنه. در واقع، صنعت مد به خاطر پسماند زیادی که تولید میکنه همیشه یکی از مضرترین صنعتها برای محیط زیست بوده. حالا با پا گرفتن دیجیتال فشن میشه یک لباس رو بدون حس عذاب وجدان واقعا فقط برای یک بار پوشید. یکی دیگه از مزیتهاش هم اینه که سایز این لباسها خیلی راحت قابل تغییره و خب قیمتشون هم از لباسهای واقعی خیلی کمتره.
اما آیا واقعا ممکنه فشنشوهای مجازی، جای کتواکها و هفتههای مد رو بگیرن؟
ممکنه یه صنعتی به بزرگی و ثروتمندی صنعت مد، به این راحتی میدون رو خالی کنه؟ یا جاش رو به جایگزین دیجیتالش بده؟
به نظر نمیشه اینطوری گفت، همونطور که کتابهای دیجیتال هم بعد از این همه سال نتونستن جای کتابهای چاپی رو بگیرن، اما خب دنیا و مخاطبهای خودشون رو دارن و البته با گذر زمان و پیشرفت متاورس به دنبال پیشرفت تکنولوژی، دنیای دیجیتال و هر چیزی که توش هست داره جدی و جدیتر میشه.
هر چند تکلیف NFT و وضعیت بازارش چند وقتیه که درست و حسابی معلوم نیست اما احتمال داره خرید لباسهای دیجیتال به بازار NFT هم کشیده بشه. اینطوری که فایل دیجیتالی لباس تو قالب NFT خرید و فروش بشه.
تازگی اپلیکیشنهایی هم اومدن که دارن تو حوزه مد دیجیتال فعالیت میکنن. کارشون هم این شکلیه که شما لباسی که مورد نظرتون هست رو میخرید و بعد یک عکس از خودتون براشون میفرستید که بهتره این عکس متناسب با استایل لباسی که خریدید باشه. اونا لباسی که خریدید رو با فتوشاپ تن عکسی که براشون فرستادید میکنن و عکس ادیت شده رو براتون میفرستن.
مزیت دیجیتال فشن
تا اینجا البته مزیت دیجیتال فشن توی اینه که میتونید با صرف هزینه خیلی خیلی کم و حداقل آسیب به محیط زیست، با لباسهایی که دوست دارید یه عکس داشته باشید، اما این واقعا نهایت پتانسیل این مدیوم نیست. کاربرد اصلی و جدیتر این مدیوم میتونه وقتی خودشو نشون بده که متاورس به طور جدی بخشی از زندگیهامون بشه (اگر بشه) و همهمون برای زندگی کردن به عینکهای واقعیت مجازی نیاز داشته باشیم.
همچنین بخوانید: طراحی لباس با نرمافزار Marvelous Designer
اما همین حالا هم، دیجیتال فشن برای بعضی از گیمرها موضوع خیلی مهمیه و کلا رابطه دنیای گیم و دیجیتال فشن داره توی پیشرفت مد دیجیتال نقش خیلی مهمی بازی میکنه، احتمالا به این خاطر که آواتارها، برخلاف ما، جایگزینی برای لباسهای دیجیتال ندارند!
سرنوشت دیجیتال فشن و متاورس
پیشبینی کردن دقیق آینده دنیای مد و سرنوشت دیجیتال فشن و متاورس کار خیلی آسونی نیست، اما چیزی که الان میتونیم ببینیم و ازش مطمئن باشیم، اینه که مد دیجیتال که خیلی وقته وارد بازی شده، داره کمکم راهشو باز میکنه و جدا از اینکه چقدر میتونه تاثیر گذار باشه داره مخاطبای بیشتری رو درگیر میکنه، شما چه آیندهای براش تصور میکنید؟ فکر میکنید کی اولین لباس دیجیتالتون رو میخرید؟